B.B.Kastelic o…

Petek, 15. januar 2010

o vrnitvi “dobrega vremena”,

Pa imamo namesto bele zime sredi januarja spet deževno jesen. So morali vsi, od dragega vodje GB navzdol, toliko čvekati o tem o “najslabšem vrememu v zadnjih tridesetih letih”? Morda so s svojim čvekanjem pomagali pri vrnitvi “dobrega” vremena: dežja in zvišanja temperatur, ki grozijo s poplavami.

O “vremenu”, ki me do preselitve na Otok v bistvu nikoli ni zanimalo (tukaj vreme tako zelo vpliva na življenje, da te mora animati), samo še tole (pol’ bom pa nehal težiti z vremenom) samo v Britaniji se lahko zgodi, da zaradu “preveč snega” zaprejo smučarski center. Zaradi “preveč snega” so ta teden za en dan zaprli škotski smučarski center The CairnGorm Mountain (o zimski pomehkuženosti Otočanov sem ta teden pisal v Dnevniku: http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/1042329792)

o bančnih nagradah,

Britanska tema tedna so spet obscene bankirske nagrade. Bankirji očitno še vedno živijo na drugem planetu, na katerem nimajo niti najmanjšega občutka krivde ali vsaj sokrivde za finančno krizo in recesijo, ki se je izvalila iz nje in bi radi živeli, delali in se nagrajevali kot se ne bi zgodilo nič (business as usual!).

Pred vrati je oznanitev lanskega dobička bank in nagrad, za katere so se odločile kljub vsem poskusom politike, da bi se jim vsaj letos odpovedali.

Nagrade branijo s trditvijo, da bodo “najboljši ljudje” (beri: najbolj pohlepni) zapustili največje banke, če ne bodo dobili nagrad. Malo bi jih odšlo, in če bi odšli v manjše banke, ki niso dovolj velike, da jim vlada ne bi dovolila propasti, je to dobra novica za vse nas…

Najbolj nezaslišana pa je trditev, da si – zaradi bistva kapitalizma – nagrade zaslužijo zato, ker so poslovali z dobičkom. Narobe! V letu 2009 so britanske banke poslovale z dobičkom samo zato, ker jih je vlada rešila z davkoplačevalskimi milijardami in dokapitalizacijo(reševanje bank je do zdaj stalo skoraj 1.000 milijard funtov), ki ima smisel samo, če dobiček ohranijo (in povečajo likvidnost bank), ne pa razdelijo.

Poleg tega: če bi vlada zares kapitalistično ravnala, velike večine velikih bank ne bi bilo, ker bi propadle.

Bomo videli kolikšne bodo nagrade, saj je tri izmed največjih britanskih bank (Barclays, HSBC in Royal Bank of Scotland) grdo presenetila novica iz ZDA, da bodo morale v naslednjih desetih letih ameriškim davkoplačevalcem vrniti skupaj približno 11 milijard dolarjev.

Predsednik Obama se je namreč odločil uvesti poseben “superdavek”, s pomočjo katerega naj bi banke, ki poslujejo v ZDA, vrnile vsaj del davkoplačevalskega denarja, s katerim jim je pomagala vlada med krizo finančnega sistema (90 od 700 milijard dolatjev). Barclays, na primer, čaka plačevanje 680 milijonov dolarjev na leto.

Obama je dejal, da jet a davek posledica “masivnih dobičkov in obscenih nagrad” bank, ki so “dolžnice ameriškega naroda”. Wall Street hoče kaznovati, da bi preprečil pretiravanja in zlorabe v prihodnosti.

“Naš denar hočemo nazaj. In dobili ga bomo, do zadnjega centa. Vrnitve v stare čase ne bo,” zatrjuje Obama.

o krivdi Titove Jugoslavije,

Čeprav je veliko vprašanje, ali se bo to res zgodilo, bi si želel, da bi tudi naš dragi vodja GB kdaj podobno popizdil nad bankirji kot je, na primer, Stephen Hester, šef skoraj povsem podržavljene banke Royal Bank of Scotland, ki bi propadla, če je ne bi rešila vlada.

Ta kaco je med pričanjem pred člani finančnega odbora parlamenta, ko so govorili o njegovi pravljični nagradi, zelo potihem priznal, da sta celo njegova starše mislila, da je njegov nagradni paket, vreden 10 milijonov funtov, prevelik…

In kdo naj bi bil kriv za prepričanje vodilnih bankirjev, da si zaslužijo takšne vrtoglave nagrade? V današnjem Timesu je odličen članek, v katerem avtor Anatole Kaletsky, piše, da so bankirji ”markisti, ki si prilaščajo nagrade”. “Zakaj so finančniki mislili, da se lahko nekaznovano tako bogato nagrajujejo?”, se sprašuje Kaletsky, ki ponuja zelo zanimiv odgovor: “Odgovor leži v Titovi Jugoslaviji”! Preberite, članek je super! Sam sem o njegovi teoriji napisal članek za jutrišnji Dnevnik.

(http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/anatole_kaletsky/article6987060.ece)

o Facebooku,

Ste na Facebooku? Jaz sem premagal začetno nezanimanje in zadržanost do virtualnega prijateljevanja in se imam, kadar sem gor, kar nisem vsak dan in nikoli več kot pol ure, dobro.

Spoznal sem vrsto zanimivih ljudi, ki jih drugače zelo verjetno nikoli ne bi spoznal. Veliko bi jih rad srečal tudi v živo. Nekaj sem jih že…

Prijateljstvo sem potrdil že 5.000-im, kar je maksimum. Več sto jih čaka na potrditev, ker še nisem raziskal, kako naj potrdim tudi njih….

Seveda mi ugaja, da je med prijatelji veliko lepih in seksi prijateljic…

Priznam, da sem se sprva odločil, da grem na FB zato, da sem postal (preračunljiv) prijatelj svojima starejšima otrokoma, Adrianu (20) in Annabel (18), ki, kot večina njunih vrstnikov, vsaj v Britaniji, FB uporabljajo za dogovarjanje in “publiciranje” svojega družabnega življenja, za zafrkancijo, za osvajanje, za opravljanje… Zakaj preračunljivi prijatelj? Zato, da bi bil bolj na tekočem, s kom se družita, kam hodita, kaj počneta! In sem veliko bolj na tekočem.

Bolj na tekočem so seveda tudi fantje, punce, možje, žene, delodajalci, politiki, tržniki, sociologi, psihologi, zlonamerni ljudje, čisto pravi kriminalci, pa kakšen morilec…

o zapeljevanju na FB,

Zakaj sem se spomnil na FB? Zato, ker na Otoku odmeva časopisna izpoved dobrih trideset let stare Stephanie Davies, ki je svojega nekdanjega 44-letnega moža in očeta njenega otroka sumila, da ji je nezvest, Ujela ga je s pomočjo FB, na katerem je delal vse za to, da bi 21-letno ne ravno bistro seksa potrebno blondinko Lauro prepričal, da bi šla v posteljo.

Ker je imel možgane očitno med nogama ni niti enkrat ničesar posumil. Šele ko se je dobil z umaznano Lauro, ki se mu je odkrito ponujala, je ugotovil, da je bil to ženin drugi jaz, s katerim ga je zvabila v past. Ko ko je osvajal na FB ji je zaupal ne samo to, da ima ženo, ampak tudi ljubico, Avstralko, s katero se namerava poročiti, ko se bo iznebil žene, in se preseliti v sončno Avstralijo. Izvedela je tudi, da je “njegova avstralska punca” prišla v Britanijo za šest tednov… in tako naprej.

To je Stephanie zelo zabolelo, saj sta se pogovarjala o selitvi v Avstralijo…

Ni presenetljivo, da o njem malce neodraslo govori kot o SXH (Stupid Ex Husband – Neumen nekdanji mož) in BFL (Big Fat Loser – Velik debeli luzer). Kaj vse je ta bimbo razlagal «neznanki», ki se je res pretvarjala, da je ne ravno bistra 21-letna blondinka in, kot priznava, se mu odkrito seksualno ponujala!

Da ne boste rekli, da niste bili opozorjeni. Previdno!!!

Nekateri pravijo, da sta za njuno ločitev kriva Facebook in internet, drugi, da je kriva nesramna past, ki mu jo je nastavila… Ne! Kriv je, kot ponavadi, Wicked Willy, Pokvarjeni Kurček.

(http://ecx.images-amazon.com/images/I/51BET764VBL._SL500_AA240_.jpg)

in o besedi, ki ni konj,

“Kaj pa zdaj? Nič! Brez panike! Seksajmo naprej! Čim več seveda. In ne mislimo na točke. Če pa želite še naprej iskati točko G, jo iščite od zadaj, z glavico in ne s preglobokimi sunki,” je bila moja reakcija (v kolumni) na trditev skupine britanskih znastvenikov z londonske univerze, da ni nobenega dokaza za obstoj točke G oziroma, da utegne biti točka G plod ženske domišljije, ki so ga spodbujale ženske revije in seks terapevti. Sam mislim, da obstaja, pa tudi, da je večina žensk nima (več morda kdaj drugič). Če ne veste o čem govorim, nič hudega (v kolikor ste ženska in vam redno prihaja)!

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 15. Januar, 2010 ob 12:12 v kategoriji nekategorizirano.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

18 komentarjev na “B.B.Kastelic o…”

 1. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  SXH, BFL … haha … zelo uporabne “nove” kratice.

  “Nekateri pravijo, da sta za njuno ločitev kriva Facebook in internet, drugi, da je kriva nesramna past, ki mu jo je nastavila… Ne! Kriv je, kot ponavadi, Wicked Willy, Pokvarjeni Kurček.”

  Uau, Brane! Zima pa dobro vpliva nate. Seveda s prepričanjem, da Wicked Willy v prenesenem in ne dobesednem prevodu tudi zate pomeni “Skisani možgani”. Kurček je namreč kriv še manj od Facebooka, interneta in nastavljanja pasti. Kurček je pač kos mesa, ki deluje po navodilih.

 2. David pravi:

  Simona, vedno so skisani možgani tisti, prav imaš. Saj je Brane hotel to povedati, no, kako ne razumeš. Podobno, kot tisti, ki gredo na volitve in ZARES volijo ZARES.

 3. David pravi:

  …kot Ti, Simona Rebolj, npr.

 4. Žogca pravi:

  To saga o možu in ženi, ki se mu je na FB ponujala kot mlada blondinka, sem pa prebrala. In tudi sicer sem prebrala, da naj bi bilo za eno petino ločitev v Angliji kriv FB. Zdaj kriv, krivi so ljudje, ki so izkoristili, kar jim FB ponuja. Izkoristili za varanje, lahko bi ga izkoristili tudi za kaj drugega.

 5. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @David:

  Haha … neverjeten si! Braneta že razumem, tebe pa tudi, čeprav že težje. Zares mi laska, da te tale hobi neutrudnega političnega preganjanja moje malenkosti Zares tako strastno zaposluje. Da se ti ne bodo skisali možgani od pretiranega orgazmiranja, no.

 6. David pravi:

  Ah ne, Simonca, ne vem, zakaj me imate vsi za tako hudega in nevarnega. Jaz se prav prijetno zabavam. :)

  Da te vprašam: si še vedno kura, boš še volila zares? Je Golobček še vedno preveč reven? Še manjka kakšen kartičarski biznis?

 7. Jean Tonic pravi:

  Prebral članek v Timesu. Avtor je definitivno “on to something”… odlično prikaže sistem participacije, na katerem temeljijo moderne banke, in stvar res ni daleč od jugoslovanskega samoupravljanja… hecno, kako se glavni steber kapitalizma obnaša v nasprotju z najbolj temeljnim zakonom le-tega…

 8. Anubis pravi:

  Predvsem ste eni velik naivneži vsi tisti, ki se sploh ukvarjate s politiko.

 9. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @David:

  Ja, sej! Nisem zapisala, da te imam za hudega in nevarnega, ampak sem te opozorila pred nevarnimi posledicami pretirane zabave.

  Ne vem, katero stranko bom volila, petelinček. Od zadnjih volitev je minilo šele dobro leto. Če bi bile volitve jutri, bi pa definitivno spet volila enako, ja, samo še malo bi pospešila korak glede na trenutno situacijo. Zdaj pa pazi na perje, da se ne boš ob tem odgovoru spet preveč razfrfotal. Oguljen imidž ni ravno seksi.

 10. David pravi:

  Kurica mala, saj te še nisem začel skubiti, no. A mi groziš glede mojega imidža. Kaj boš preklinjala? No daj, se bo občinstvo spet malo nasmejalo. Saj veš, vsi tukaj na blogosu imajo radi šov. Se vsaj kaj dogaja!

  Praviš, da bi spet bi volila golobčka? Saj sem vedel da inteligenčno nisi nekaj posebnega, ampak daj mi povej, a je to zato, ker tako tripaš na katarinco?

 11. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @David:

  Čemu bi si svinjala kremplje z grožnjami komur koli, ki je največja grožnja itak samemu sebi?

  Vem in si že tisočkrat poudaril, da te najbolj žre moja inteligenca, ki jo tako obsedeno občuduješ, da si boš do kosti populil perje od besa, ker bolje prenašam golobe kot perjad, na kakršno staviš ti, zato so tudi vprašanja okrog tripanja na neke katarince povsem odveč. V kurnike ne zahajam več niti na obisk, zato me lahko nehaš novačit. Zame preslab žur, tebi želim pa obilo veselja, čeprav mi ne deluješ ravno vesel.

 12. David pravi:

  @Simona

  OK, bom iskren s tabo!

  Priznam, da obsedeno občudujem (jaz bi rekel, da že kričim od besa), ker živim v državi, ki je članica EU, imamo evropske cene in balkanske plače.

  Obsedeno občudujem politike, ki so ministri v tej vladi, obenem pa solastniki podjetij, ki pridobivajo posle s to državo! Neetično, nehigienično, prav zares do plafona nesramno.

  In ja, priznam, da sem padel dol, da se pojaviš še Ti in priznaš, da podpiraš take ljudi. Priznam, res sem te imel za inteligentnejšo.

  In ja, res nisem vesel. Kaj misliš, sem v večini ali manjšini?

 13. anna pravi:

  to, da G točke ni, iz mojih izkušenj ni res.

  to, da so jo nekdaj dajali na piedstal in je bila kao vir neverjetnih orgazmov, tudi ni res.

  res je, da je neka zadevca, točka tam v globini, nekje na zgornji strani, je občutljiva in ponavadi je občutek, da te lulat…zna bit zelo prijetno ali če se pretirava neugodno.

  no, zdi se mi, da bi edino kar se le da iskrena pričevanja žensk potrdila mit o tej točki…seveda pa se moški znanstveniki in strokovnjaki raje zanašajo na laži ali (kako je le to mogoče) lastne izkušnje…

 14. anna pravi:

  ponavadi je OB draženju občutek

 15. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @David:

  “Priznam, da obsedeno občudujem (jaz bi rekel, da že kričim od besa), ker živim v državi, ki je članica EU, imamo evropske cene in balkanske plače.”

  Razumem, samo da jaz ne kričim več od besa, ker mi je jasno, da od te vukojebine nimam več kaj drugega pričakovat. Lahko ti rečem tudi to, da glede na mentaliteto in delovanje večine ljudi, ne samo ministrov, heh, kje pa, zlahka rečem, da si to Slovenija tudi zasluži. Da ob tem nastaja kolateralna škoda in najebejo predvsem ljudje, ki si tega ne zaslužijo, je pa logičen stranski učinek.

  “Obsedeno občudujem politike, ki so ministri v tej vladi, obenem pa solastniki podjetij, ki pridobivajo posle s to državo! Neetično, nehigienično, prav zares do plafona nesramno.”

  Tvoj problem je, da si preveč okupiran samo z enim aspektom, ki pač, misliš, da tebe osebno dotikajoče najbolj žuli. To namreč ni edini, niti ne najhujši problem, zaradi česar je tako, kot je. Ironija usode pa včasih zlahka poskrbi, da če se zaletavaš v en fokus kot bik v rdečo ruto, lahko celo dosežeš svoje, za nagrado pa dobiš, da je vse še mnogo slabše. Ker si spregledal kontekst in detajle. To sem ti že večkrat povedala, pa nočeš razumet, ker preveč uživaš v izživljanju nad svojim edinstvenim izbranim totemom zanimanja. To je podobno zgodbi neke moje znanke. Obsedeno se je zaklela k preziru vsakega takoimenovanega pijanca. Sum, da njen partner, s katerim živi, preveč popiva, jo je pahnil v radikalno odločitev, da ga fukne iz stanovanja in prekine vse stike z njim. Potem se vrže v naročje čudovitežu, ki ji je kakopak pokazal, kaj vse ji še lahko pokvari življenje. Zjebal jo je do daske, medtem pa se je njen bivši spedenal v nulo, zapil se definitivno ni, si ustvaril dobro zvezo s fajn punco in ustvaril familijo. Ona pa se sicer ni zapila, je pa padla v depro in se zatabletala ob majhnem otroku. Škoda!

  “In ja, priznam, da sem padel dol, da se pojaviš še Ti in priznaš, da podpiraš take ljudi. Priznam, res sem te imel za inteligentnejšo.”

  Zgornje pojasnilo je tudi odgovor na to tvoje priznanje. Ni pa samo to. K tvojemu padcu dol prispeva tudi tvoja značajska lastnost, da enako, kot se zaletavaš kot bik v rdečo pri presojah tega in onega zla na političnem terenu, tudi napihuješ razsežnosti v tem primeru mojega delovanja. Mojo takoimenovano podporo napihuješ v abnormalne razsežnosti, ji pripisuješ stvari, ki ne obstajajo in sploh in oh. Točno vem, do kam, kaj, zakaj in kako nekaj podpiram. Tebe to nikoli ni zanimalo, ker preveč uživaš v svoji izbruhih strasti. Okej. Imej pač!

  “In ja, res nisem vesel. Kaj misliš, sem v večini ali manjšini?”

  Seveda si v večini. Ampak tudi s takšnim načinom komunikacije, kot ga sam izvajaš, ne prispevaš prav nič k temu, da bi bilo pomanjkanje veselja v manjšini.

 16. David pravi:

  Lepo, hvala za odgovor.

  V tvojem primeru se mogoče zdi, da se zaletavam. V resnici sem ti malce zameril tvojo vlogo v tisti zgodbi, kjer sem brisal nekoga zaradi žalitev, nikakor argumentov. Argumenti so bili slabi, jezilo me je žaljenje na osebni ravni.

  Je pa slaba ta tvoja širša slika, ali veš več, kot mi. Dvomim.

 17. Pippi Longstocking pravi:

  Ha, ha…valjam se od smeha, ker je anna tako dobro upadla s svojo G tocko v tole sago Davida in Simone in sta v trenutku izpadla se vecja bebca. Sorry za izraz ampak res mi je zal, da imata toliko casa v zivljenju. Ta vikend sta pa se posebno osamljena, se mi zdi…

  G tocka me pa spominja na Bozicka (sorry Simona, sem tko mal bl simpl), ki mi se vedno nosi darila pa ceprav ze dolgo vem, da ne obstaja.

  Lep pozdrav !

 18. naughty pravi:

  Sam res – Simona in David – dejta se zment, pa pejta iskat točko G, da nam bo tole vajino kurjenje tukaj prihranjeno ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !