B.B.Kastelic o…

Petek, 12. februar 2010

seksoholizmu,

Tiger Woods je, berem, po šestih tednih, zapustil kliniko za zdravljenje seks odvisnosti. Na klniki trdijo, da se 34- letni Tiger ni “rehabilitiral”, da zdravljenja ni jemal resno, predvsem pa, da ni naredil glavnega: priznal, s koliko ženskami je bil nezvest ženi. Priznal naj bi samo tri, čeprav jih je afero z njim prijavilo štirinajst.

Poleg tega naj se ne bi sprijaznil s tem, da ima problem, imenovan seks odvisnost. Seksoholizem.

Če resnici pogledamo v oči: če ne bi bil poročen in “vzorni mož in oče”, kakšnega so potrebovali sponzorji, ki so ga zasipavali z milijoni, ne bi nihče trdil, da je seks odvisnik, ker je v štirih letih spal s štirinajstimi ženskami (kar niso niti štiri cele ženske na leto, ampak 3,4).

Veliko je odvisnosti, ena novejših in morda najmanj nevarna pa naj bi bila seks odvisnost. Zasvojenost s seksom. Seksoholizem. Naj bi bila? Ja, zato je pravzaprav veliko vprašanje, ali sploh obstaja.

Je resnica ali pravljica (in izgovor nezvestih in nov vir zaslužka klinik za bogate)?

o anglosaškem pristopu,

Tigrov angleški kolega, žogobrcar in zaradi hitre zadrge odstavljeni angleški kapetan John Terry je bil ženi nezvest s še manj ženskami kot Tiger, pa namigujejo, da je tudi on seksoholik, medtem ko je predsednik FIFA Sepp Blatter ta teden dejal, da ga v latinskih državah, v Italiji ali Španiji, ne bi odstavili, ampak bi mu ploskali.

Švicar Blatter pravi, da je bil to (odstavitev zaradi seks afere) “poseben pristop k tej stvari v anglosaških državah…”

Eden maloštevilnih Britancev, ki je javno priznal, da je seks odvisnik, je superbogati poročeni skoraj sedemdeset let stari lord Laidlaw, ki je zapravil 27.000 funtov za orgije s četico profesionalk?

Lord, katerega premoženje ocenjujejo na 730 milijonov funtov, je javno priznal, da je seksoholik in dejal, da se s to “boleznijo bojuje že vse življenje”. Se vam smili, ali pa sta pomislili, da je stari pokvarjenec in pohotnež, ki je našel popoln izgovor?

Kaj vse bi vi naredili, če bi imeli 730 milijonov funtov? Bi kakšen milijonček porabili tudi za popestritev seksa?

pionirju seksoholizma,

Neuradni prvi slavni ozdravljeni seksoholik, hollywoodski zvezdnik Michael Douglas, je večkrat zanikal, da bi kdaj bil seksoholik, čeprav se je o seksoholizmu začelo govoriti prav zaradi njega, pred približno dvajsetimi leti, ko ga je prva žena poslala na zdravljenje, potem ko ga je zalotila dobesedno na in v svoji najboljši prijateljici. Prej te skovanke ni bilo.

Tisti seks terapevti, ki zdravijo seksoholizem pravijo, da je resna odvisnost z resnimi posledicami, za katero “trpi” približno vsaj dvajseti človek. Seksoholiki naj bi se – tako oni – enako kot alkoholiki in narkomani predajali svoji omami ne oziraje se na posledice kot so izguba službe, žene in otrok in zdravja. Seksoholiki naj bi bili navadno moški različne starosti iz različnih družbenih okolij. Seksoholizem naj bi posledica slabega mnenja o samem sebi, nezadovoljstva, jeze in negotovosti vase.

Torej v bistvu ne gre za seks? In če ne gre, zakaj potem govorijo o seksoholikih? Če ne bi, ga ne bi mogli zdraviti (in dodatno zaslužiti)?

Tudi del seksologov in psihiatrov trdi, da to ni to, ker ne gre za “kemično odvisnost” oziroma “zlorabo substanc” (alkohol, mamil…). Zato, dodajajo, ni mogoče govoriti o seks odvisnosti. Prej o obsesiji, ki je nekaj drugega kot odvisnost.

Mislim, da številni mešajo domnevno seks odvisnost in močan spolni nagon (libido), ki v primeru neujemanja s spolnim nagonom partnerja vodi v iskanje seksa na porno portalih, v afere… Tisti, ki sami priznavajo, da so seksoholiki, to zagotovo niso, ampak so ženskarji, ki iščejo izgovore za nezvestobo.

Vsi nekaj iščemo, ne? Ljudje iščejo tisto, kar jim manjka (kar jih osrečuje). Vse kaže, da vse številnejšim manjka predvsem eno: seksa, kar je žalostno in paradoksalno, ne samo seksa kot fukanja, ampak kot bližine, objemanja, poljubljanja in nežnosti, sproščanja in zabave v teh prehitrih norih in zdaj še kriznih časih, zaradi katerih – to je res noro! – je prav seks veliko krat prva žrtev.

Prav pomankanje vsega naštetega v modernih časih vodi v mnoge odvisnosti in obsesije, ki jih je vse več. Tudi to, čemur pravijo seksoholizem, je največkrat iskanje tistega, kar ti manjka, ali pa poseganja po vsem tistem, kar ti je – zaradi različnih razlogov, od slave in statusa do denarja – dosegljivo.

in o besedi, ki ni konj,

Britansko in mednarodno modno sceno je včeraj šokiral samomor modne ikone, komaj štiridesetketnega kreatorja Alexandra McQueena. Globalno najbolj uspešnega med ekscentričnimi kreatorji McQueena so našli mrtvega v njegovem razkošnem stanovanju v središču Londona. Po še neuradni trditvi se je obesil.

McQueen očitno ni mogel preboleti smrti matere Joyce, ki je umrla prejšnji torek. Samomor je naredil dan pred njenim pogrebom. Srhljivo!

Srhljivo je tudi brati, kar je McQueen pisal na vse popularnejšem twiterju (sam še vedno ne vem, kaj točno bi počel z njim – poleg očitnega) pred pa tudi pred materino smrtjo, saj je po njegovem pisanju očitno, da je imel probleme tudi sam s seboj.

Prvega februarja na primer je napisal: “Od nebes do pekla in nazaj, življenje je smešna reč: lepota prihaja iz najbolj čudnih in celo najbolj ogabnih krajev!”

V modem svetu so ga razglašali za sodobnega genija. McQueen je bil znan tudi po svoji odkriti homoseksualnosti. Zase je rekel, da je “rožnata ovca v družini” in da je bil “že ob rojstvu tako prepričan o svoji seksualnosti, da je šel iz maternice na gejevsko parado”.

R.I.P. Alexander!

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 12. Februar, 2010 ob 13:19 v kategoriji nekategorizirano.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

11 komentarjev na “B.B.Kastelic o…”

 1. Žogca pravi:

  Ena odvisnost, ki jo k sreči (ali pa nažalost) nimam. Novi kapetan je pa perla, super, res. Čeprav, meni res bolj seksi perla.

  Sem te videla v kiltu, saj veš kje, ker pa me nisi potrdil, te ne bom mogla več gledati v kiltu. Ti paše kilt, ni kaj. ;-)

  “lepota prihaja iz najbolj čudnih in celo najbolj ogabnih krajev!”

  Tale stavek pa me spomni na slovenski seksualni škandal. Saj vemo, kateri.

  No, za Alexandra sem pa včeraj prvič slišala na CNN-u. Mi ni bilo nič jasno, ampak očitno je bil velecenjen, če mu je CNN posvetil toliko časa kljub temu, da je Clinton pristal v bolnišnici.

 2. mica mica pravi:

  Tako pravijo…..
  :-)
  Če bi Državni upravi zaprli dostop do interneta, ki nudi tovrstno zabavo, bi tričetrt uslužbencev ostalo brez “ogromno dela” v službenem času, vsaj četrtina pa bi doživela socialni šok, ker bi jim vzeli edino, kar še imajo…..
  :-)
  :-)
  PS
  Zelo redkokdaj je slišati, da bi se s t. i. “izprijenim seksom” ukvarjali tisti, ki morajo trdo delati, da preživijo.
  Domišljija, sexualne želje in vse ostalo pač poletijo v nebo pri tistih, ki imajo preveč denarja, premalo dela in do zadnjega kotička izpraznjeno dušo & srce…..

 3. Rado Rado pravi:

  Mica,
  če sledim tvojemu razmišljanju, potem ni daleč do spoznanja, da bi preko tvojega odnosa do seksa, lahko ugotovil, kje si v službi in kaj počneš?!

 4. Milenči pravi:

  ko sem te zaqgledala, mi je zatrepetalos rce
  :-)
  spoznala sem, da si- očitno- ti tisti, ki sem ga že lap čas pogrešala
  :-)
  .-)

 5. Žogca pravi:

  Mica, a ti si videla potem tisto včeraj? Ko je nekdo odkril statistiko tistega zoofilskega sajta in pol IP-jev državna uprava. Ja, prestrašno, kaj mi vse plačujemo. Potem pride pa domov in špila poštenega moža, prej pa je cel dan po netu iskal posnetke natepavanja s psi. Prestrašno je, kaj ljudje počnejo.

 6. NoMercy pravi:

  če bi se vsaj 10% toliko kavsal kot se o tem piše, nebi bilo več kaj pisat o kavsu :)
  kristus – a je res že folk tako nejebalen, da če se dva nekje kresneta mora to priti v vse medije, bloge, forume … pa nehajte že drkat in “drkat” po netu in riti ploščati na zicih – raje jih gonite pa četudi samo naprej in nazaj :)

 7. Milenči pravi:

  Žogca, ne dolgo nazaj sva se pogovarjala z neko osebo, ki je na svojem področju želel narediti red…Pa mu niti približno ni uspelo…Sicer pa: verjetno je podobno povsod, saj formusko internetno “življenje” čez vikend dobesedno “umrčka”…..
  :-)
  NoMercy, glede “tistega”, kar izpostavljaš pa tole: se strinjam in dodajam: še tisti, ki bi lahko, vendar se jim ne ljubi
  :-)

 8. Rado pravi:

  Mica,
  dete ljubó. Kako kaj štrudl?
  Ga še obvladaš?

 9. mica mica pravi:

  Seveda dragi Rado.
  Samo da pride pomlad, ga pridejo na Štrudl-party poskusit tudi meni ljubi blogarji
  :-)

 10. Žogca pravi:

  “saj formusko internetno “življenje” čez vikend dobesedno “umrčka”…..”

  Res je, na mojem forumu se začne dogajati v ponedeljek okoli osmih zjutraj. In potem ob štirih popoldne nikogar. Tja do šestih, sedmih. Potem zvečer spet so ljudje, ampak trikrat manj kot dopoldne. Eni hodijo v službo surfat in po pravici napišejo, da doma za internet nimajo časa oziroma je škoda časa.

 11. anna pravi:

  če predvidim en črn scenarij, eden izmed ostalih…ljudje tega tisočletja bomo postali v večini homosexualci, od obupa ali pa asexualni nesrečneži…potem bodo prišle nove generacije, recimo, da bo to nekje čez 50 let, ki bodo na novo definirale sexualnost in intimnost…morda se bodo spet našle, prvo v sebi, potem ša v drug v drugem…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !