B.B.Kastelic

Petek, 5. marec 2010

o ženskah (pred osmim marcem),
Spoznal sem veliko žensk, s katerimi sem imel različna razmerja in odnose.
Brez panike, mislim na razmerja in odnose, ki jih ima vsak moški z ženskami od rojstva naprej. Začelo se je z materjo in babicama. Za njimi sem spoznaval ženske kot sorodnice, sosede, prijateljice, sošolke, učiteljice, punce, ljubimke, sodelavke, od šefic do podrejenih in… tako naprej. Nekje vmes sem spoznal prvo in edino žensko kot ženo, ki jo še vedno spoznavam. Zadnjih 19 let spoznavam ženske kot hčerke.
Suma sumarum je to zelo veliko žensk, po katerih lahko z gotovostjo, stoodstotnostjo, sklepam samo eno: da so ženske med seboj zelo različne! Zato sem proti posploševanju, pa naj gre za lepši spol, ali naš, moški spol. Vse bolj proti. Vsi smo unikati in takšni kot smo nismo zato, ker smo moški, ali ženske.
babicah,
Res je, da sta se vloga in položaj žensk v družbi dramatično spremenila, odkar sem spoznal svoji babici, vendar pa sem že po njima lahko sklepal, da so ženske ne oziraje se na svoj podrejeni in neenakopravni položaj v nekdanji družbi v zakonskem razmerju in v družini imele zelo različen položaj.
Ena babica je bila mila, tiha in ustrežljiva, druga je bila odločna, glasna in gospodovalna. Oba dedka sta pridelala po enega nezakonskega sina.
Kaj mislite, katera babica ga je lepo sprejela in katera je poiskala njegovo mater in jo premikastila? Tako sem že v otroških letih v živo spoznaval patriarhat in matriarhat. Oba sta delovala kot Federerjev backhand. To, kar hočem reči, je: vsak si življenje uredi po svoje, ne oziraje se na sicer vse večje vtikanje države in vse bolj nesposobnih politikov v osebna življenja.
šeficah,
Drugo največjo skupino žensk (največjo bom prihranil za življenjepis, če ga bom kdaj upal napisati), ki sem jo spoznal, tvorijo nekdanje in sedanje “šefice”.
Kako so se časi spremenili v prid ženskam! Ko sem delal na RTV-ju v Sloveniji nisem imel niti ene šefice. Urednice tako rekoč niso obstajale.
Na BBC-iju sem štartal pod verigo šefov, ki pa se je v devetdesetih letih spremenila v verigo šefic. Zadnja BBC-jeva leta sem imel nad seboj šefico in dve podšefici. Ko sem sam postal urednik so na uredniških sestankih prevladovale kolegice, ne kolegi.
Tudi zaradi sodelovanja BBC-ija s slovenskimi radijskimi postajami sem imel več opravka z urednicami kot uredniki. Meni je bilo prav, ker imam raje šefice kot šefe, ker so šefi nagnjeni k temu, da z uspešenimi podrejenimi, ki ne potrebujejo ukazov, ali kolegi, radi posredno na različne načine merijo penise.
Tudi zdaj, ko sem neke vrste “one man band”, sodelujem, na svojo srečo, večinoma z ženskami…
osmem marcu,
Praznovanje osmega marca v Angliji je komaj opazno, in posiljeno (glavni ženski praznik je materinski dan, ki seveda izključuje veliko žensk), podobno kot prvi maj, ki ni uradni praznik.
Priznati moram, da nimam lepih spominov na sindikalistično alkoholizirano praznovanje 8. marca v domovini, ki sem jo zapustil preden so tovarišice in tovariši postali dame in gospodje. Večina tistih, ki v Angliji praznuje osmi marec, ga praznuje vse bolj “valentinovsko”, valentinovo pa ignoriram, ker je največji praznik trgovcev, ne pa ljubimcev. Ženskam “podarjam rože” takrat, ko sam začutim potrebo ali željo po tem, ne pa 14. februarja, ali 8. marca.
in o besedi, ki ni konj.
Veliko uporabljate najnovejši seks pripomoček, ki ga imamo pri sebi že kar dolgo? To so naši mobilni telefoni. Kaj dobimo, če združimo seks in pošiljanje sporočil? Na Otoku, kjer to pomeni združevanja “sexa” in “texta” so se spomnili skovanke “sexting”, ki je sodobna različica šminke na ovratniku. Zato pazite, kakšne packarije pošiljate z njimi, predvsem pa jih ne pozabite zbrisati. .
Na Otoku je velika razprava o digitali nezvestobi, ki jo je sprožil moški član lokalno znanega poročenega televizijskega para z dvema majhnima otrokoma. On ji je bil digitalno nezvest s petimi ženskami, ki jim je pošiljal eksplicitna sporočila o tem, kaj bi rad z njimi počel. Njegov predstavnik je dejal, da ni bil nezvest ženi, ker ni spal z nobeno od petih žensk, ki jim je podrobno opisal, na kakšne vse načine bi seksal z njimi. Nekateri pošiljajo (žogobrcar Ashley Cole, na primer) tudi svoje eksplicitne fotke.
Ker sta se ta teden prvič pojavila skupaj v javnosti (on precej plašen), je očitno, da mu je ona odpustila digitalno nezvestobo.
Seveda me zanima, kaj mislite o te vrste digitalni nezvestobi!
Mimogrede – zaradi slovenskih talentov sem spet v Ljubljani, malce zmahan, ker sem vstal sredi noči, da sem ujel Easyjetovo letalo s Stansteada, ki poleti ob štirideset minut po sedmi zjutraj. Vstati sem moram ob tričetrt na štiri zjutraj. Zgodaj vstajam, vendar tako zgodaj nisem vstal že zelo dolgo. Dolga je pot od Wimbledona do Stansteada!
Tokrat sem poskusil nekaj novega: ob četrt čez štiri je prišel pome lokani “radio taksi” (ti so najcenejsši), ki me je odpeljal do postajališča Easybusa na Gloucester Placeu v centru Londona – za v naprej dogovorjeno ceno 28 funtov. Tam sem se ob petih zjutraj vkrcal na Easybusov mini avtobus (vozovnico sem kupil v naprej na njihovi spletni strani in bil prijetno presenečen, ker sem zanjo odštel samo 8,76 funtov). Dobro uro kasneje, ob šestih in pet minut, sem bil (prezgodaj) na Stansteadu. Priporočam! Vsaj za ta jutranji let!

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 5. Marec, 2010 ob 23:54 v kategoriji nekategorizirano.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

15 komentarjev na “B.B.Kastelic”

 1. Žogca pravi:

  “Njegov predstavnik je dejal, da ni bil nezvest ženi, ker ni spal z nobeno od petih žensk, ki jim je podrobno opisal, na kakšne vse načine bi seksal z njimi.”

  Zame je to že nezvestoba. Samo dejstvo, da ni imel jajc, da bi vtaknil tiča, ga ne naredi zvestega.

 2. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  “Ena babica je bila mila, tiha in ustrežljiva, druga je bila odločna, glasna in gospodovalna. Oba dedka sta pridelala po enega nezakonskega sina.
  Kaj mislite, katera babica ga je lepo sprejela in katera je poiskala njegovo mater in jo premikastila? Tako sem že v otroških letih v živo spoznaval patriarhat in matriarhat.”

  Na tem primeru se matriarhata nisi v spoznavanju niti dotaknil, ampak si spoznal samo dve obliki vpliva patriarhata.

  Obe babici sta bili žrtvi patriarhata in sta se tako zasužnjeno tudi obnašali. Prva je lepo sprejela nezakonskega otroka in če dobro razumem naprej suženjsko stregla možu (saj s samim lepim sprejemom nezakonskega otroka ni nič narobe), druga zasužnjena trapa pa je šla premikastit mater nezakonskega sina. Nobena od njiju ni “premikastila” edinega “krivca” – moža, kaj šele vzpostavila matriarhat.

  Gre samo za to, da je bila ena mirna, pokorna in uslužna gospodinja, druga pa je svojo povsem enako gospodinjsko pokorno vlogo blažila z gospodovalnostjo za šporhetom in odočnostjo pri izbiranju klobase za kosilo. Nobena od njiju si ni upala “premikastit” moža, ko bi si to zaslužil, kaj šele postat gospodovalna po vzorcu matriarhata, kar bi moralo avtomatsko pomenit, da ima tudi eksistenčno privilegirano pravico nad možem, ki jo brez izbire sredstev v nadmoči tudi uveljavlja.

  Ne zavajaj sebe in drugih!

 3. NoMercy pravi:

  a soAnteno ukinili ali je BBK tudi za najstnice/ke že izpraznjen šusov, da je tako pogosto na tem blogu :)
  Pisanja so žrez vsega … kot prežganka :)

 4. Rado pravi:

  *Na tem primeru se matriarhata nisi v spoznavanju niti dotaknil, ampak si spoznal samo dve obliki vpliva patriarhata. *

  Na mah si opravila s Katelicem!
  Prisrčno Simona, nadvse prisrčno! Prava sodobnica Klare Zetkin si.
  Nekoč se bo še pisalo o tebi in jaz sem bom ob tem pohvalil: “češ, da sem tisti, ki ji je povzročal nemalo jeze”.

 5. Špelca pravi:

  Simona ima prav, na dedu bi bilo treba v takem primeru izvajat (pre)vzgojne ukrepe, ne pa na babnici, s katero ga je sral.

 6. Nataša pravi:

  Vsekakor bi bila najpametnejša babica tista, ki bi moža spremenila v nemoža in si našla takega, ki bi si jo zaslužil.
  Nezvestoba ni enako seks. Začne se v glavi, kako se manifestira pa ni relevantno.
  Posploševanje odpade, se strinjam. Hura za razlike, med ženskami in ženskami, moškimi in moškimi ter med ženskami in moškimi.

 7. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  No, lepo, boš imel vsaj nekaj od svojega povzročanja jeze za brez veze.

 8. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  Brane, tole bo totalno offtopic, ampak vseeno sem si rekel, da te moram vprašat. Nekaj dni nazaj sem brskal po podstrešju in sem naletel na stare zbirke revije Omama, takrat ko si bil ti glavni in odgovorni urednik (čez sedem let vse prav pride, itak) in seveda sem jih malo prelistal in bil znova navdušen nad tistimi zgodbicami, ki so prišle čisto na začetku. Si pomislil kdaj, da bi kakšno v posebni kategoriji objavil tudi na blogu? Naletel sem sicer ravno na zgodbo “Veliki šef in pet tajnic”, ki ima enega najbolj fenomenalnih, čeprav ne najbolj prepričljivih zaključkov

  lp

  Alex

 9. nevenka nevenka pravi:

  Moj ex je lepo določil moško povprečje v katerem se individualizem čisto izgubi. Povedal mi je: vsi moški so prasci. Potem, ko se je naveličal biti nekaj posebnega, se jim je šel lepo pridružit.

 10. anna pravi:

  višja sila nam je priredila eno hujšo napako…nam, ljudem. moškim in ženskam. smisel in občutek za gospodovalnost s terorjem, v najširšem pomenu besede.

  in kaj se lahko naučimo drug od drugega? kdaj oz. kako?
  skozi merjenje moči, vidne in prikrite. dokazovanje, borba. celo življenje. saj smo oboje, tako individualisti, enako kot en kup povprečja.

 11. Nataša pravi:

  Najbolj je usmiljenja vreden tisti, ki si mora spoštovanje izboriti z gospodovalnostjo oz. nadrejenostjo.

 12. vanja pravi:

  “vsi moški so prasci” tudi to je nekaj kar je produkt patriarhata. da si moški pač lahko privoščijo, da so prasci. so prasci po naravi, torej se lahko tresejo vsakršne odgovornosti.
  in verjamem, da ima Brane rad šefice, mene neznosno jezi kako zelo bolj prijazne in ustrežljive so nadrejene do moških kot pa do žensk. pač patriarhatsko vzgojene…moški so nekaj več.

 13. nevenka nevenka pravi:

  Ja, Vanja, a me vseeno preseneča, če to moški izjavlja v svoje opravičilo. Zadeva je na koncu predstavljena kot kvaliteta in ženske smo malce premaknjene, ker je ne sprejmemo pravilno, oziroma je ne pričakujemo. Mislim, ne znamo sprejeti dejstev in smo sposobne nekakšnega fantaziranja o ljubezni.
  Mene je to kar malce v skale vrglo, ker nikakor nisem hotela izgubiti upanja.

 14. Rado pravi:

  Obžalovanja vredne so trditve, da so moški prasci, ali npr., da so ženske kure.
  Takšna razmišljanja so lahko le izraz pomanjkljive prosvetljenosti govorca.

  Vsi ljudje si že v samem izhodišču zaslužimo najboljšo oceno. Le-ta se lahko niža pri sleherniku, glede na njegove slabosti in pomanjkljivosti.
  Pavšaliziranje cele skupine pač nioma nobene zveze z realno oceno.

 15. nevenka nevenka pravi:

  Kaj češ Rado. Vsakdo ima možnost, da odstopa od stereotipa, če hoče. Je pa res žalostno, da bi moral človek take postavke vgrajevati v svoja pričakovanja, zato, da ne bi bil razočaran.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !