B.B.Kastelic o…

Petek, 2. april 2010

velikonočnem musklfibru

Veliki petek dan za veliki… musklfibr. Že dolgo nisem imel takega musklbira kot ga imam danes…

Sinoči sva se s švedskim prijateljem, bankirjem Thorom, dobri dve uri, od tričetrt na devet do skoraj enajstih “klala” in “gonila” na teniškem igrišču, oba zadovoljna in nezadovoljna hkrati, ker sva morala z igrišča oditi – ob enajstih zapirajo njegov (zame predragi) teniški klub – pri neodločenem rezultatu 6:7, 7:6 in 4:4…

Zadovoljna, ker nisva izgubila, nezadovoljna, ker nisva zmagala. Tenis pa neodločen izid!!! To ne gre skupaj, posebej pri tekmovalnih moških samcih.

Thor je zelo napredoval odkar sva zadnjič igrala (enkrat lani jeseni), moje levo koleno pa še vedno ni kar je bilo, pa sva na istem, vendar samo pri tenisu…

Ko sva se peljala domov mi Thor pravi, da ga – letos bo imel štirideset let – očitno daje kriza srednjih let, ker si želi dvosedi športni avto (zdaj ima enega izmed volvov XC in mini coopra s, ki najbrž res nista najboljše zdravilo za te vrste krizo). Ne more se odločiti med mercedesom in porschejem. Kakšna pa je razlika v ceni, vprašam?  Ni tako velika, pravi, približno 20.000 funtov. Mercedes, ki mu je všeč stane dobrih 40.000, porsche, ki ga ogleduje pa dobrih 60.000 funtov.

20.000 funtov ni… tako veliko!?!

Ja, na istem sva definitivno samo pri tenisu: približno enako “dobra” in oba vročično  kompetitivna.

kajenju in seksu,

Oba s Thorom tudi – čeprav sva bila dolgo časa na nikoretkah – spet na pol na skrivaj kadiva, in se pogovarjava, da bi šla skupaj k hipnotizerki, ki trdi, da ne bova nikoli poželela niti ene cigarete več, če naju hipnotizira.

Zadržan sem, ker nisem bil še nikoli pod narkozo, spomnim pa se, da je Eric Clapton, ki jih je uničil po 80 dan s pomočjo hipnoze nehal kaditi čez noč. Spomnim se tudi, zakaj je hotel nehati. Ker je kašljal… med seksom. Jaz ne kašljam!

Thorova draga, lepa danska blondinka, je precej strožnja do njegovega kajenja kot je moja, saj mu je – tako on – zagrozila z ukinitvijo seksa, če ne bo nehal kaditi. Groz(n)a!!!

Največja razlika med nama je v najinih žepih: 20.000 funtov za Thora “ni tako veliko”,  zame pa je to – ohoho! – blazno veliko denarja, zlasti v obodbju življenja, ko imam daleč največje stroške. Tudi zato, ker financiram študij in življenje dveh izmed treh otrok, ki sta se začasno odselila v doma (starejši sin končuje faks v Readingu, hčerka ga je začela v Portsmouthu).

Thor je bankir pri Barclays Capital, jaz pa… se preživljam s pisanjem. Ne vem natančno, domnevam, da Thor zasluži desetkrat do petnajstkrat več kot jaz, skratka veliko… Nikoli nisem bil mahnjen na denar, bi pa enkrat rad poskusil brezskrbno življenje z najmanj desetkrat večjim zaslužkom kot ga imam sam. Me prav zanima, kako je to…

Zato občasno igram loterijo in sem vložil en funt v današnji evroloto, na katerem je danes jackpot trinajst in pol milijonov funtov.

Če bom prihodnji teden na tem mestu pisal s Karibov, potem…

Kakor koli že, Thor je z družino danes navsezgodaj zjutraj odpotoval na velikonočno smuko v Francijo, mi bomo pa doma, v Londonu, v mrazu, dežju, vetru in tako naprej.  Manjkalo nam bo tradicionalno velikonočno druženje s širšo družino in prijatelji v Sloveniji in nekaj dni smučanja, vendar če ne gre, pač ne gre. Vseeno se bomo imeli dobro.

Mimogrede – dva milijona Britancev je včeraj in danes z Otoka pobegnilo pred mizernim vremenom: večina v Španijo, veliko pa tudi na Portugalsko in v Grčijo. Tisti z globjimi žepi so odšli na pravo vročino:  na Karibe, v Mehiko in tako naprej.

mladih simpatijah,

S Thorom sva se spet zbližala, ker se moj ta mali sin Aaron (deset in pol) in njegova starejša hči Smilla, s katero sta sošolca, zelo rada vidita, pogovarjata, igrata skupaj…

Zadnja dva meseca je najmanj vsak petek popoldne ali ona pri nas, ali on pri njih.

To je že tretja sošolka, ki jo Aaron rad vidi, vendar ga je pri Phoebe in Immy, veliko hitreje minilo. O Smilli govori skoraj vsak dan že skoraj eno leto. Ko sta skupaj je tako pozoren in prijazen, da je to naravnost neverjetno.

Primer:  preden pride ma obisk preveri, ali je stranišče čisto, in ali je v njem sveža brisača.  Mislim… veliko starejši švalerji bi se lahko kaj naučili iz njegove pozornosti!.

Phoebina mama s precejšnjo mero ljubosumja trdi, da je Smilla “mala manipulatorka”. Pri desetih letih in pol?

prvem plesu,

Hmmm… Če se spomnim, kako je Aaron lani trpel zaradi nje! Začelo se je aprila lani, ko so učencem njegovega razreda povedali, da bodo šli konec letošnjega aprila za pet dni v počitniški center za  otroke, v katerem bo zadnji večer ples, in fantom naročili, naj v naprej sošolke zaprosijo za to, da bodo njihove soplesalke večera.

Aaron se je takoj odločil za Smillo, vendar je po izdatnih posvetovanjih z menoj na temo, ali bo rekla da ali ne, in kaj «bova” naredila, če bo rekla ne, pogum zbiral vse do julija,  do zadnjega dne šole.  Smilla mu je rekla, da mu bo odgovorila po počitnicah.  Septemebra.

Vsak dan počitnic sva se pogovarjala o tem, kaj bo rekla.  Kaj mu je rekla prvi dan šole, ko jo je spomnil, da mu je dolžna odgovor? Da mu bo povedala čez teden dni.  Čez teden dni je rekla da, vendar je dodala, da ne sme nikomur povedat’.  Bil je srečen, ker je rekla da in nesrečen, ker tega ni smel povedati nikomur.

“Kaj pa, če se bo premislila?” je bilo vprašanje, o katerem sva premlevala veliko dni od lanskega septembra do začetla letošnjega februarja.  Svetoval sem mu, naj jo naredi malce ljubosumno, se več druži in igra s Phoebi.

Delovalo je.  Teden dni po tistem, ko sva zasnovala to taktiko je Smilla (Thor mi je povedal, da je njena glavna svetovalka v teh zadevah njena mama) umaknila prepoved na svoj ja.  Aaron je lahko pred vesoljnim razredom razkril, da bo visoka, pol glave višja blondinka Smilla njegova soplesalka in začele sta se redno obiskovati.  Vse je kolikor toliko premočrtno. Tu in tam Aarona razjezi prijatelj Henry, ki ima v sebi špansko, angleško in ameriško kri (mamica je na pol Angležinja, na pol Španka, oče pa je Američani), ker rine v Smillino družbo, tu in tam pa ga ona dela ljubosumnega. Pred dnevi mu je rekla, da bi ga povabila s seboj na tečaj “uličnega plesa”, pa je tam en fant, ki mu je všeč…

Zgodaj se začne, a ne? Od simpatij do taktiziranja in manipuliranja in razlik med spoloma.

in o besedi, ki ni konj,

Včeraj sem naročil novo knjigo nevropsihiatrinje Louann Brizendine z naslovom The Male Brain (Moški možgani), ki je izšla pri založbi Bantam Press. Leta 2006 sem z zanimanjem prebral njeno knjigo The Female Brain, ki jo še iščem na podstrehi, da bi obudil dobre spomine na ženske možgane.  Preden o obeh kaj napišem na tem mestu,  samo nekaj kratkih odlomkov iz moških možganov, ki so se pojavili v tisku.

“Ko sem prišla na idejo, da bi napisala knjigo Moški možgani, se je skoraj vsakdo enako pošalil: to bo pa zelo kratka knjiga. Ženske imajo moške morda za razmeroma enostavna bitja, vendar pa nič ne bi moglo biti bolj daleč od resnice. Moje klinično delo in raziskave, ki sem jih opravila kot neuropsihiatrinja in profesorica klinične psihiatrije na različnih področjih, od neuroznanosti do evolucijske biologije, so me prepričali, da edinstvena možgansla struktura moških možganov ustvarja določeno moško realnost,  ki je fundamentalno drugačna od ženske.”

In samo še tole.

Profesorica Louann piše, da si moški zaradi “centra za poželenje”, ki ga imamo v možganih ne moremo pomagati, ko pridejo mimo prsate, ritkaste in drugače privlačne ženske. Ta center nas, hočeš, nočeš, avtomatično, “avtopolitsko”, usmeri proti njim…  Za naše možgane so kot barvita ptička (ja, pTička), ki je priletala v naše vidno polje. Številnim moškim se to dogaja vsak dan,  in sicer veliko krat na dan.  Če mislite, da to ni naporno in boleče tudi za nas (spomladi, ko se ženske iznebijo zimske garderobe me vedno boli vrat)… se motite.

Če vašim najdražjim ne bo prav, da pogledate za vsako res dobro bejbo, se zgovarjajte na autopilota, ki ga ni mogoče izklopiti.  Pri moji ne deluje, sodeč po besedah: “Ti bom jaz dala… autopilota!”

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 2. April, 2010 ob 20:21 v kategoriji nekategorizirano.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

10 komentarjev na “B.B.Kastelic o…”

 1. Blazz Blazz pravi:

  Ah, lahko je sinkotu ko pa ima takega mojstra za učitelja! Eni smo mogl pa use to sami pogruntat :) hehe

 2. janez bb pravi:

  Sedaj pa vem zakaj je toliko pedrov.Avtopilota imajo pokvarjenega.Mogoče gre za kakšno serijsko napako.Jih je treba nazaj na servis potegnt kot Toyote hehe

 3. Valentina. pravi:

  Haha, dobra komentarja :)

  Brane, js ti pa želim lepe praznike, tebi in družini!

 4. Žogca pravi:

  Enako, želim ti lepe praznike!

 5. nevenka nevenka pravi:

  Ah, lepo življenje bi moralo biti vsak dan! Za praznike pa lepše, da ne bi bilo dolgčas :-)

 6. NoMercy pravi:

  pod črto: BBK ugotavlja, da je pušnil v življenju :)

 7. lordwales pravi:

  O kajenju:

  Drafi Brane – nehaš tako da nehaš, tukaj ni neke filozofije.
  Nekaj emsecev te bo sicer malo treslo, kaj pretresljivega pa ne bo.
  Tudi mene je zdelovalo tri mesece po dnevu, kosem jutranjemu kofetu rekle ne.

  Od kajenja ni popolnoma nobene koristi, če pa rabiš nikotin so nikoret ali raztopine.

  Ne vem zakaj je treba zraven uživati še tisoče strupob?

  In nenazadnje pomisli na vse funte – ki so šli v dim.

  Če ne bi kadil, ne bi bilo treba sedeti v drami cel teden za dodatne Evre – Anglija pa ni ravno najbolj poceni dežela se mi zdi?

  pomaga tudi šortanje, imam idejo, vzami si en mesec dopusta in prehodi Slovensko planinsko transverzalo od Maribora do Kopra!

 8. lordwales pravi:

  Financiranje študija?
  Če bi tvoja otroka štdudirala v Sloveniji, bi za prihranjen denar bil lahko 2 meecca na leto na dopustu. pa en doma.

  Glej:

  Omami je uspelo, kaj pa iskalcem boljšega jutra v zda?

  Pa vprašanje zate?

  Zakaj polovica Sloevncev živi na vasi, in zakaj je v Sloveniji 90 % lastniških stanovanj, in zakaj je plačevanje najemnine v Sloveniji hujši greh kot skakanje čez plot?

 9. lordwales pravi:

  Manjkalo?

  Potovanja brane nikoli še niso bila tako poceni, večji problem
  je drago življenje v Londonu?

 10. Tomaž Schlegl pravi:

  Spoštovani Brane!

  Sorry, ker se obračam nate, ampak sem bolj slab na net-u, še manj pa se spoznam na London. Z družino (žena + dva lušni punci)ga namreč nameravam obiskati in bolj ko brskam o prenočiščih na net-u, manj vem. Morda ti veš za kakšno ugodno varianto. Vem, da je malo verjetnosti, da boš odgovoril, ampak vseeno…

  LP,

  T. Schlegl

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !