B.B.Kastelic o…

Ponedeljek, 26. april 2010

šaljivcih v Foreign officeu

Kdo bi si mislil, da imamo v znamenitem FCO-u (ministrstvu za zunanje zadeve in zadeve britanske skupnosti narodov), tudi šaljivce.

V dokumentu,  v katerem naj bi določili smernice za obisk papeža v Britanijo, ki so mu dali naslov »Idealni obisk bi vključeval…« so – ne ravno najbolj resno – načrtovali, da bi Benedikt XVI. med septembrskim obiskom – med drugim – blagoslovil gejevske poroke, predstavil novo vrsto papeških »Benedikt XVI.« kondomov, odprl nov bolnišnični oddelek za abortus in v, dobrodelne namene, zapel v duetu s kraljico…

»Idealno bi tudi bilo, če bi se papež med obiskom odpovedal svojemu nasprotovanju posvečevanju žensk za katoliške škofe in sporočil, da bo Vatikan »sponzoriral verigo klinik za zdravljenje aidsa,« piše v dokumentu.

Laično bi lahko rekli, da so se avtorji za(je)bavali. Po drugi starni pa dokument omenja tudi pedofilijo v katoliški cerkvi in spolno zlorabo otrok in ocenjuje, da bi se moral papež odločiti za veliko trše stališče do spolnih zlorab, uvesti vročo telefonsko linijo za zlorabljene otroke in odstaviti sumljive škofe. Zunanji minister David Miliband dejal, da je »zgrožen nad predlogi in jih pripisal »orjaški zmotni presoji« odgovornih. Zunanje ministrstvo se je javno »globoko« opravičilo. V njegovi izjavi je rečeno, da gre »očitno za bedast  dokument, ki ne zrcali stališč vlade ali zunanjega ministrstva«, britanski veleposlanik v Vatikanu pa je že obiskal sveti sedež in pristojnim izrazil opravičilo in obžalovanje.
Otoški mediji ocenjujejo, da v Vatikanu vlada vse večje nelagodje zaradi vse več znamenj nedobrodošlosti in odkrite sovražnosti do Benedikta XVI.. Državno posvetno društvo je že pred časom na Downing street 10 prineslo peticijo s podpisi tistih, ki zahtevajo preklic obiska. Med obiskom bo pripravilo proteste. Nekateri svetemu očetu grozijo celo z aretacijo.

papeževi aretaciji,

Najnovejši skupni »projekt« po svetu najbolj znanega para ateističnih intelektualcev, angleškega evolucijskega biologa Richarda Dawkinsa, ki se ga je prijel vzdevek »Darwinov rotvajler«, in angleško-ameriškega pisatelja in novinarja Christopherja Hitchensa, dveh dolgoletnih prijateljev, ki ju druži prepričanje, da je bog zabloda (Dawkins je leta 2006 objavil odmevno knjigo z naslovom »Bog kot zabloda«) in neusmiljeno bičanje katoliške cerkve, je papeževa aretacija.

Dawkins in Hitchens poskušata  po sodni poti, prek angleških sodišč, doseči, da bi Benedikta XVI.-tega med obiskom v Britaniji aretirali in ga postavili na sodišče. Zakaj? Zaradi njegovega – po njunem – »prikrivanja splošno razširjenih spolnih zlorab otrok« v katoliški cerkvi.

Ta projekt, ki naj bi jo izpeljali na podoben način kot so aretacijo nekdanjega čilskega diktatorja Pinocheta, ko je bil na zdravljenju v Londonu, je svetega očeta in Vatikan spravila najmanj v javno zadrego. Čeprav Vatikan trdi, da je papež šef države in zato imun pred kazenskim pregonom, advokat ateistična para Mark Stephens trdi: »Vatikan v mednarodnem pravu ni priznan koz država. Ljudje domnevajo, da je to od nekdaj, pa ni, saj je Mussolinijev konstrukt. Ko je prvič zaprosil za članstvo v Združenih narodih, so ZDA rekle ne. Dobil je status stalnega opazovalca, ne pa polnopravnega članstva.«

Dawkins je marca v Washington Postu napisal članek, v katerem je najostreje kritiziral  papeža kot »pretkanega starega hudobca v halji«, ki je desetletja za zaprtimi vrati zarotniško načrtoval osvojitev papeške krone. Dawkinsov partner Hitchens trdi da vsa papeževa kariera zaudarja po zlu…

in o besedi, ki ni konj

Dawkins je presenečen nad presenečenostjo in celo šokom nad pozivom h kazenskemu pregonu papeža. Edino presenetljivo je, po njegovem, to, da morata k temu pozvati on in Hitchens: »Kje so bile ves ta čas vlade? Kje je njihov moralni značaj? Kje je njihova zavezanost do tega, da so v očeh zakona vsi enaki? Britanska vlada je daleč od tega, da bi se postavila za pravico nedolžnih žrtev katoliške cerkve in pripravlja dobrodošlico temu groteskno pokvarjenemu človeku na uradnem obisku v Britaniji, da bi ta lahko dajal moralne smernice.«

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 26. April, 2010 ob 00:24 v kategoriji nekategorizirano.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

3 komentarjev na “B.B.Kastelic o…”

 1. Nick pravi:

  Se strinjam z Dawkinsom in Hitchensom. Več zlobe in večjega števila pokvarjenih ljudi v primerjavi s Cerkvijo ne združuje nobena druga organizacija.

 2. jablana pravi:

  Moram reči, da mi je strašno všeč, da se taka razmišljanja pojavljajo tudi v uradnih, državnih inštitucijah, ki so običajno vedno furale “diplomatski” imidž. Dobro, potem so se šli šefi opravičevat, ampak nekaj se le premika.
  Sama popolnoma delim Dawkinsovo in Hitchensovo mnenje. Od nekdaj, odkar sta mi bila jasna pojma dobrega in zlega, RKC in podobne inštitucije ločujem od vere. Tu gre samo za zlorabo in izrabo vere za svoje cilje, ki največkrat nimajo prav nič z bogom in ljubeznijo.

 3. NoMercy pravi:

  Kje je stari dobri 133. člen Yu kazenskega zakona – govoril je o sovražnem govoru in zaščiti folka pred natolcevanji – papež bi moral v arest že zato, ker objavlja laži kot je Brezmadežno spočetje, sedenje na desnici v onostranstvu, priznavanju čudeža … :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !