B.B.Kastelic o…

Sobota, 15. maj 2010

dobrem političnem šovu,

Med dvema seansama šova Slovenija ima talent sem za štiri dni odletel v London, da bi bil priča do zdaj najboljšemu šovu političnih talentov – po letu 1997. Takrat je bil zmagovalec mladostni Tony Blair, novolaburistični mesija, ki me je tako »nategnil« s svojimi talenti (darom govora, nasmehi, telesno govorico), da sem krajši čas res verjel, da so lahko politika in politiki drugačni kot sem bil prepričan do tedaj.

Kaj hočem, premagal me je optimizem…

Skoraj bi se mi spet zgodilo, ko sem spremljal dolgotrajni, petdnevni porod prve britanske koalicijske vlade in potem dan po poročni noči prvakov konservativcev Davida Camerona in liberalnih demokratov Nicka Clegga romantično tiskovno konferenco mladoporočencev na vrtu Downing streeta 10.

Enako visoka sta, skoraj enako vitka (David je nekaj več), podobni pričeski in obleki imata in če ne bi imela različnih strankarskih barv, David modro in Nick rumeno, bi pomislil, da sta brata. Britanski kolumnist z najostrejšim desničarskim jezikom je njuno predstavo in njuno razglasitev »nove politike« pospremil celo z besedami »Nova politika? Prej Brokeback Moutain« in pripisal: »V tej Brokeback Moutain zaljubljenem stilu je David Heath Ledger, Nick pa Jake Gyllenhall, ki sta sedla na konja za dolgi rok (pet let naj bi trajal koalicijski dogovor)!«

Nova politika? Mladoporočenca, ki sta si pred volitvami veliko grdega zmetala v glavo – prvič tudi trikrat pred televizijskimi kamerami, obljubljata nekaj najbolj neverjetnega (za politike): prednost bosta dala narodnemu, ne pa strankarskim interesom.

Prave stvari govorita, na pravi način in – res sem večni optimist – in rad bi jima verjel, da bo njun zakon prinesel nekaj novega v (britansko) politiko, ki mi jo je novi laburizem s svojim večnim spinom, spletkami, intrigami in lažmi še bolj priskutil politiko.

V vsakem primeru pa me veseli to, da mi ne bo več treba gledati Browna in njegovih posiljenih nasmehov, zlasti pa njegovega pribočnika Mandelsona, ki mora biti eden izmed najbolj pokvarjenih politikov na svetu.

Bojim pa se, da nove politike ni. Je samo stara, ki se ponuja na novo – že odkar je nastala. Strinjam se z enim izmed »milijonov« poznavalcev, ki je rekel, da je »nova politika veliki romantični nesmisel«.

manjkajočih ministricah,

V novi britanski koalicijski vladi so samo štiri ministrice, vse konservativke, med njimi pa prva muslimanka, 39-letna baronica Warsi, ki je bila – po »zakoncih« Davidu in Nicku – najbolj fotografirana članica vlade.

Nova polika ostaja stara politika najmanj po tem, da ostaja moški šport. V novem parlametu je sicer spet več žensk: število poslank se od volitev do volitev povečuje. Leta 1979, na primer, ko je ta železna Margaret Thatcher postala premierka, jih je bilo samo 19 oziroma samo trije odstotki. Njihovo število je dramatično poskočilo leta 1997, s prihodom Blaira in »Blairovih bejb« kot so rekli tega leta celo 101 izvoljeni laburistični poslanki. Konservativnih poslank je bilo samo trinajst, liberalno-demokratske pa samo tri. Vseh poslank se je nabralo za 18,2 odstotka.

Trinajst let kasneje, po treh volitvah, je samo 3,8 odstotkov več poslank oziroma 22 odstotkov: 48 konservativk, 81 laburistk in 7 liberalnih denokratk. Dedcev je dobrih 500.

Vedno sem mislil, da so političarke boljše in bolj poštene od politikov. Potem pa se je lani na Otoku zgodil škandal s poslanskimi izdatki, in sem se premislil: številne so bile celo bolj pokvarjene in bolj domiselne pri zlorabah in molži izdatkov, po čemer lahko sklepam samo eno: da politika pokvari večino ljudi!

dveh bratih, dveh fantih zlatih, ki se rada imata,

Ker se vse enkrat zgodi prvič: prvič v britanski politični zgodovini se bosta za položaj strankarskega šefa – za thanks god izpraznjeni Brownov položaj laburističnega vodje – med drugimi potegovala dva brata: David in Ed Miliband.

Prvi starejši Miliband je bil do nedavno zunanji minister, ki ga je mikalo, da bi spodnesel Browna pa ni imel jajc za to, drugi mlajši (in veliko lepši) Miliband pa je bil bolj tihi minister za energetiko.

Prvi se je prijavil David M., ki je dejal, da je prepričan, da bo njuna bratska ljubezen preživela, če se bo tudi »tamau« brat prijavil za kandidata. Kaj tako lepega že dolgo nisem slišal: »Zelo odkrito in iskreno sva se pogovarjala, ker se imava rada kot brata. Bratska ljubezen bo preživela, ker je bolj pomembna od politike!« Mislim, res lepo…

Ko se je, je Ed M. dejal, da je »dolgo in globoko« razmišljal, ali naj konkurira starejšemu bratu. Prepričan pa je, da bo družina Miliband kljub njuni dirki za laburistični prestol ostala trdna.

David bo letos julija star 45 let, Ed pa jih bo imel decembra 41.

in o besedi, ki ni konj.

O malokom se zadnje čase tako veliko govori kot o slavnih pumah (kaguarkah), kot pravijo (zaradi ameriške tv serije) ženskam nad štirideset let, ki imajo rade veliko mlajše moške in seks z njimi.

Najbolj slavna para  te vrste sta Demi Moore (47 let) in Ashton Kutcher (32), Madonna (52) in njen Jesus (24).

Tudi na Otoku je vse več (pa še vedno ne veliko) njunih vrstnic je, ki se poročijo z veliko mlajšimi moškimi in zbujajo zavist med vrstnicami, ki se večinoma držijo vrstnikov ali starejših tipov.

Najnovejša nizozemska raziskava pa žal kaže, da si s tem morda kopljejo prezgodnji grob. Zakon z veliko mlajšim moškim naj bi škodoval njihovemu zdravju in krajšal njihovo življenje. Mlajši ko je, manj let dočakajo…

Prav nasprotno pa moški z mlajšimi ženami dalj časa živijo kot z ženami, ki so vrstnice ali starejše od njih. Mlajša ko je žena, dalj časa živijo…

Raziskovalci ne omenjajo tistega, na kar ste morda najprej pomislili (seks), ampak večjo pripravljenost mladih žensk, da lepo skrbijo za starejše partnerje, kot je pripravljenost mladih moških, da bi skrbeli za starejše partnerice…

Sam mislim, da je v moškem primeru tako bolj zato, ker morajo moški z mlajšimi ženskami narediti veliko več zdravega za to, da lahko vzdržujejo tempo (tudi ljubezenski) veliko mlajših partneric.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 15. Maj, 2010 ob 12:24 v kategoriji nekategorizirano.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

2 komentarjev na “B.B.Kastelic o…”

  1. Žogca pravi:

    “Mlajša ko je žena, dalj časa živijo…”

    Ne razumem, kako jih srčka ne izda, če morajo redno servisirati pol mlajšo ženo. Ali pa … Jih ima žena za denarnico, servis pa dobi drugje. ;-)

  2. NoMercy pravi:

    :) :) sem že mislil, da bo šlo brez raziskovalnih anket – pa očitno BBK bere le to – ankete :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !